commissie restauratie orgel commissie restauratie orgel


Feestelijke ingebruikname orgel zaterdag 28 januari 2017Kerkorgel in de Karmel klinkt weer als nieuw
In de Protestantse kerk de Karmel van Woudsend kan weer volop gezongen worden bij het orgel. Na een grondige restauratie werd het orgel afgelopen zaterdag 28 januari weer officieel in gebruik genomen.
Toen in 2008 een ingrijpende restauratie van het interieur plaatsvond, kreeg het orgelfront de originele mahoniekleur terug. Geld voor de restauratie van het ‘lekke’ orgel zelf was er echter niet en daarom werd een orgelrestauratiecommissie ingesteld om de benodigde gelden bijeen te brengen, zo vertelde Hayo de Vries, voorzitter van die commissie. Met acties en het aanschrijven van diverse fondsen is dat uiteindelijk gelukt en kon orgelbouwer Bakker & Timmenga uit Leeuwarden mits 2016 met de restauratie beginnen.
Theo Jellema, orgeldeskundige en organist in de Grote Kerk in Leeuwarden, was als adviseur bij de restauratie betrokken. Op boeiende wijze vertelde hij zaterdagmiddag de geschiedenis van het orgel. Bij de bouw van het huidige kerkgebouw werd aan Schreuer te Zwolle de bouw van een nieuw orgel gegund. Het orgel werd voorzien van een vrij pedaal, wat niet gebruikelijk was in Friesland. In 1937 werd besloten een nieuw orgel te laten bouwen door Bakker & Timmenga. Op  woensdag 14 september 1938 werd het orgel in gebruik genomen. Wat van het eerste Schreuer orgel over is gebleven is het front en de orgelkast met de blaasbalgen. Het is een uniek orgel die z’n gelijke niet kent in Friesland, aldus Jellema. Vervolgens liet hij op het orgel horen hoe nu klinkt.
Bert Yedema, directeur van Orgelmakerij Bakker & Timmenga vertelde aan de hand van fotobeelden het een en ander over de restauratie. Bij de demontage van het orgel kwamen ook een tweetal teksten tevoorschijn, geschreven in 1891 en in 1938. Door vrijwilligers werden de toegang en de ruimte bij het orgel opgeknapt.
Als laatste officiële handeling werd het gerestaureerde orgel door Hayo de Vries van de commissie orgelrestauratie overgedragen aan de voorzitter van de kerkenraad, Stans Visser. Afgelopen zondag werd de restauratie van het orgel in een feestelijke dienst gevierd.

De foto’s zijn gemaakt door onze fotograaf Jan Osinga.
Bron ingebruikname: Woudsend online
terug